Kibera

I går dro vi til en slum i Kibera, litt utenfor Nairobi. Vi besøkte en organisasjon som heter Green Card. Organisasjonen ble opprettet i 2011 og baserer seg på frivillig arbeid som jobber med å bruke sport (startet med fotball og deretter dans) som kommunikasjonsverktøy til å jobbe mot kriminalitet og spredning av narkotika. De ønsker å skape en forskjell i Kibera, og hjelper også med å utdanne og forsvare barn, ungdom og kvinner.

 

Etter å ha hørt litt om organisasjonen fikk vi besøke forskjellige familier som blir «sponset» av Green Card. Da vi skulle gå til hjemmet vi skulle til, måtte vi gå mellom en del hus og kom til en slags gang som gikk mellom de forskjellige «husene». Der var det folk, søppel, tiss, «bekker», gjess og haner. Da vi kom fram til hjemmet til dama vi var med, gikk vi inn en liten dør og kom rett inn i en trang stue på kanskje 8m2 der det var helt mørkt, et bord, to små sofaer, og en litt større sofa. Ved siden av den ene sofaen var det klemt inn et slags kjøkken, og bak et teppe var det visstnok en seng, men den fikk vi ikke se. Det tynne taket var laget av «bølget stål», og når det regna dryppet det inn i huset. Dama fortalte at hun har to døtre og to sønner, der den yngste er 7 år og den eldste er 15 år. Før de kom til Kibera bodde de i Naivasha med faren til barna, og dama jobba på en rosefabrikk. Men da hun mista jobben og skilte seg fra mannen pga. hans alkoholproblemer, kom hun til Kibera og har etter det bodd der i 8 år. (Følte ikke for å ta bilder av "huset" vi besøkte, men fikk ta et bilde utenfor)


Her ser man inn i mesteparten av huset. 

Barna går på skole og hun selger brukte klær. Hun kjøper klær på et marked i nærheten og selger det i Kibera. Ettersom det er mange fattige der, er det ikke alltid hun får betalt for klærne. Hun sa ikke noe om hvor mye hun tjente på det, men hun ga uttrykk for at å betale husleia på 2000 Kenyanske schilling (200kr) i måneden, til tider var vanskelig, og at hun i løpet av en dag brukte ca. 350 schillings på å livnære alle i familien. Familien blir derfor sponset av Green Card med skoleplass til det ene barnet. Hun er en sterk kvinne som skilte seg fra mannen sin pga. alkoholproblemer han hadde, og hun har nå ansvaret for alle barna alene, og fortalte at hun fremdeles bryr seg om mannen og passer på han til tider, til tross for alt vondt han har påført henne og barna. Dama har håp for fremtiden, og håper at hun og barna har kommet seg ut av slummen innen 10 år.

 

Green Card har også startet en skole som vi besøkte og fikk en omvisning i. Vi hilste på barna, delte ut lunsj og lekte litt med dem.

 
Her er det ene klasserommet på skolen til Green Card, der 22 elever pleier å være samlet. På bildet til høyre er det bilde av pulter for 7 personer.

Skoleveien 

 

 

 
 

Kibera var virkelig en opplevelse for livet. Det var fælt å se hvor lite menneskene hadde, men utrolig fint å se hvor glade barna var. Det var også veldig inspirerende å møte så sterke ildsjeler som jobber frivillig under vanskelige forhold, for at barn, ungdom og kvinner skal ha muligheter.

Fant forresten nettsiden til Green Card; http://greencardmtaani.org/  , besøk gjerne og les mer om arbeidet de gjør!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ingrid Føsker

Ingrid Føsker

19, Nord-Odal

Hei, her kan du følge med på mitt år som deltaker i utvekslingsprogrammet "Communication for change" (CFC), som i hovedsak vil bestå av min reise til og i Sør-Afrika!

Kategorier

Arkiv

hits