Siden sist

Det er en stund siden jeg har kommet med en oppdatering om hva vi gjør her for tiden, men vi har fremdeles mye fri, helst flere fridager enn arbeidsdager, og jeg føler til tider at vi er på en veldig lang ferie.. noe som selvfølgelig er deilig, men også litt frustrerende ettersom jeg dro hit til Sør-Afrika med en tanke om å skulle jobbe frivillig.

Men men.. Siden Vietnam har vi jobbet litt i Luganda (township) med vennene våres i Local Action Group, med ferdigstilling av rapporter, søknader osv ang hygieneprosjektet. I starten av måneden dro Håvard og jeg til Ushaka marine world, en aktivitetspark med både aquarium, klatring, vannaktiviteter ++, der vi dykket med haier!! Vi fikk dykkemaske, og ble satt i et slags bur som ble dratt ut på vannet i et stort «badebasseng» med masse hai. Det var trygt, men veldig skummelt da haiene kom veldig nær oss, og man kunne se haifinnen stikke opp av vannet. 

Lørdag 5. november arrangerte prosjektgruppen til Melissa og Lea (afrikanske jentene i huset), en feiring av african youth day, som hadde vært tidligere i uken. Som nordmenn syns Håvard og jeg det var ganske dårlig planlagt, ettersom det var ment å starte kl. 09.00, mens vi var på butikken og handlet mat til arrangementet kl. 10, og ingenting begynte før 11.00, men det er vel african time som går igjen i alt her? Hva dette arrangementet egentlig var, skjønte vi heller ikke, ettersom publikum så ut til å være mange barn helt ned i 6-7 års alderen, mens temaer som innovasjon, miljøtiltak, kultur osv, var temaer.. På kvelden tok vi oss en tur ut, og fikk noen nye sørafrikanske venner.

Søndag kveld ble vi med en av de vi hadde blitt kjent med dagen før, til townshippen Umlazi, ettersom det der skulle være en stor konsert med noen av Sør-Afrikas største artister. Stedet vi kom til var veldig svart, og hvite mennesker var tydelig ikke hverdagskost. Vi koste oss likevel, og fikk oppleve litt sørafrikansk kultur, og alt var bare fryd og gammen, helt til vi skulle dra hjem og iPhonen min var borte? igjen.

En annen opplevelse var onsdagen forrige uke, da vi først ble med den tidligere CFC-deltakeren som bor med oss, til Kwa Mashu, en township, for å se på «uteksamineringen» av YMCA- programmet TEEP; training entrepreneur and economic program, som i hovedsak handler om å lære unge viktigheten av økonomi og sparing, i ung alder. Kurset blir holdt på skoler, som en del av timeplanen til barna, og vi fikk dermed sett enda en skole og masse ivrige barn, som hilste høflig på oss da vi gikk forbi. Etter skolebesøket, som egentlig gikk mest ut på å gi barna mat og godteri og applaudere da de fikk diplomet sitt, dro jeg til en zulufrisør nede i byen. Jeg hadde hørt at man kunne klippe seg for en pris ned mot 15 R, så jeg ble ganske overrasket da frisøren ville ha 150 R av meg. Heldigvis hadde jeg tatt med meg Melissa (fra Zimbabwe), og fikk henne da til å forhandle om prisen, og endte med å betale 40 R. Dette sier vel kanskje litt om hvor mye penger det er forventet at hvite har, i forhold til svarte? Det som igjen overrasket meg, var at hårklippen var unnagjort på 3 minutter, da dama delte håret mitt i to, fant fram kjøkkensaksa, og klippet rett over på hver av delene, og så sa seg fornøyd? Så nå er vel kanskje ikke håret mitt helt rett, men jeg ble hvertfall en erfaring rikere.

På lørdag hadde Håvard og jeg blitt invitert på båttur med vår nye hvite venn Eli. Da vi våknet opp var det strålende vær, og han hentet oss og kjørte til havna. Vi spiste lunsj i sola, men da vi skulle til å gå om bord i båten, begynte det selvfølgelig å tordne og lyne, og vannet bøtta ned.. Dermed ble ikke båtturen helt som planlagt, men vi fikk oss en 10 min tur rundt i havna, og kom tilbake klissvåte. Eli tok oss da heller med til Umhlanga, et av de finere strøkene i Durban, og videre til Gateway, et gigantisk kjøpesenter her. På kvelden utforsket vi igjen noen typisk svarte steder, noe som betyr oppmerksomhet og mange blikk, men også mye mer liv og underholdning enn «hvite» steder.


Umhlanga beach

Vi har som sagt mye fri, og det er ikke alltid like lett å vite hva vi skal fylle dagene med ettersom været her ikke tillater å gjøre hva som helst (fryktelig mye regn). Grunnen til at vi har så mye fri er at vi har fått en timeplan der det står ført opp LAG (Local Action Group) veldig mye, men er en person syk, eller kommer det noe i veien for en person, blir det avlyst. De fleste vi jobber med i Luganda LAG har også minst et barn hver, til tross for at de ikke er veldig mye eldre enn oss, og må dermed skippe jobb hvis barna er syke. Koordinatoren vår her nede, er også ganske vimsete, og er plutselig borte, og kan aldri helt gi svar på ting. Som sagt tidligere, var egentlig planen at vi skulle vær i Port Elizabeth nå, og så videre til Cape Town, men pga. et eller annet, ble programmet vårt flytta, og nå drar vi til Port Elizabeth på mandag, og Cape Town er ikke lenger aktuelt, noe jeg syns er veldig synd.. 

Menmen, det positive med et sånnt opplegg er at vi lærer oss å være fleksible, i tillegg til å ikke ha store forventninger eller innstille oss på noe som helst, men bare leve i nuet ;-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ingrid Føsker

Ingrid Føsker

19, Nord-Odal

Hei, her kan du følge med på mitt år som deltaker i utvekslingsprogrammet "Communication for change" (CFC), som i hovedsak vil bestå av min reise til og i Sør-Afrika!

Kategorier

Arkiv

hits