CFC i Norge

Heihei, nå er det lenge siden forrige oppdatering, men for tiden befinner jeg meg i Ulsteinvik, litt utenfor Ålesund, på Sunnmøre folkehøgskole (SUFH) og nå har endelig sørdeltakerne/utlendingene/de ikke-norske kommet til Norge! Hit kom vi 4. Januar, og jeg har allerede vært hjemme en tur med studiesamling på HiOA. 

Livet på SUFH er noe annet enn livet i Durban, da vi har faste rutiner med morgensamling 08.30, skole til 15.15, litt vel tidlig middag deretter, og mye trening på treningsenteret som ligger 50 m unna skolen. Jeg deler rom med Sabine fra Norge, Thoko fra Sør-Afrika og Justina fra Bangladesh, noe som er veldig koselig, men det er også litt slitsomt å hele tiden bo oppå folk. 

Dagene for oss på internasjonal linje er lagt opp med 30 min morgensamling på norsk for hele skolen, der vi på internasjonal linje (16 utenlandske og 10 nordmenn) må oversette på rundgang. Deretter har vi forelesninger om globale spørsmål som konfliktløsning, klima og miljø, etisk handel, utvikling osv, og denne uken har vi begynt å forberede KFUK-KFUM turné som vi skal på neste fredag. Her skal vi reise til blant annet Voss og Hareid, og rundt i lokalmiljøet for å informere om etisk handel og FNs første bærekraftsmål; utrydde fattigdom innen 2030, samt samle inn penger til veldedige formål, som jeg ikke er helt sikker på hva er ennå. Jeg og fem andre har fått ansvar for etisk handel, noe jeg hittil syns er veldig spennende og gøy å jobbe med! 
Vi har også faste dager der vi har gym, og vi rakk to små morsomme skiturer før snøen forsvant, og det nesten ble sommer her...
 

På mandager er det satt av tid til rydding av klasserommet vårt, og på fredager vasker og rydder vi fellesrom samt rommene våre. 

I dag startet vi med valgfag, som vi skal ha seks fredager til. Her mikses hele skolen, og jeg har blitt med på improteater. Dette virker hittil veldig skremmende da man må være både kreativ og spontan, samt være villig til å gi fra seg kontrollen, og ikke bry seg så mye om hva andre tenker. Selv om det er utfordrende tror jeg det kan være veldig bra å ha denne erfaringen seinere, og å oppleve å bli satt litt ut av komfortsonen! 

Maten her er god, og menneskene er trivlige, men det er fremdeles litt vanskelig for oss på internasjonal linje å bli kjent med 100 andre helårsstudenter, som har rukket å bli veldig gode venner. Men det fine er at vi deler mange like interesser og oppfatninger med mange folk på blant annet den ene linja kalt global safari. Dette er "reiselinja" på skolen, og de har vært i Tanzania og Palestina/Israel, og drar neste fredag til Sør-Afrika (Durban og Cape Town), noe jeg misunner dem veldig!!! Vi prøver derfor å utveksle erfaringer og tips. Håvard og jeg har fortalt masse om Sør-Afrika og gitt tips til hva de bør se etter, og jeg tenker at jeg skal finne ut enda mer av forholdene i Israel og Palestina, ettersom det nå viser seg at jeg skal til Israel med organisasjonen Lions i sommer!! 

Jeg trodde at jeg var ferdig med å lære om andre kulturer, land og mennesker, for en stund nå, men å bo på fhs sammen med mennesker fra seks andre nasjoner, høre om deres oppfatninger av Norge, være til stede når de smaker pinnekjøtt, eller tørr brødskive med brunost for første gang, vil jeg si er en like stor og viktig erfaring som å selv være fremmed i et ukjent land. En viktig erfaring for egen utvikling, og som  gir en bredere forståelse av verden vi lever i. Utsikt fra klasserommet vårt 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ingrid Føsker

Ingrid Føsker

19, Nord-Odal

Hei, her kan du følge med på mitt år som deltaker i utvekslingsprogrammet "Communication for change" (CFC), som i hovedsak vil bestå av min reise til og i Sør-Afrika!

Kategorier

Arkiv

hits